KNZB logo

Makkelijke en snelle tijdregistratie voor amateurwedstrijden

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft 430 zeer actieve verenigingen die wekelijks honderden amateurwedstrijden organiseren voor hun 130.000 leden. Deze wedstrijden werden met handmatige tijdwaarneming met stopwatches en papier georganiseerd...

Het was tijd voor verandering!

” Digitalisering in de zwemsport is een uitdaging, waarbij met veel verschillende aspecten rekening gehouden dient te worden. Het team kwam met nieuwe ideeën en dacht gedurende het gehele traject met ons mee ”

Profielfoto John Doe
Christian Scholtes
Projectleider Wedstrijdzwemmen
KNZB
Screenshot van Compete

Een duidelijk doel

De KNZB zocht passie voor innovatie

Anders dan bij kampioenschappen waarbij gebruik wordt gemaakt van elektronische tijdwaarneming, wordt er bij de meeste zwemwedstrijden gebruik gemaakt van een stopwatch om per zwemmer de zwemtijd te klokken. De geklokte tijden worden via een briefje aan het jurysecretariaat doorgegeven, handmatig overgenomen en gecontroleerd, tenslotte wordt een wedstrijduitslag vastgesteld.

Dit is voor de officials een erg intensief proces. Ook moeten zwemmers (en publiek) hierdoor minimaal een half uur wachten op hun gezwommen tijd en positie. En natuurlijk is een dergelijk proces gevoelig voor fouten en is de precisie waarmee de official de stopwatch bedient heel bepalend voor de geklokte tijd.

Deze werkwijze is niet meer van deze tijd. De KNZB vroeg ons of dit niet anders kon, met de inzet van moderne middelen als apps en inzet van de cloud. Doel hier was om het proces voor de vrijwilligers leuker te maken, minder foutgevoelig en aantrekkelijker voor het publiek.

Het proces

Van een idee tot een eindproduct

Het maken van een goed software product is vaak een ontdekkingstocht waarbij het einddoel niet direct 100% vaststaat. Daarom houden we tijdens de ontwikkeling rekening met deze onzekerheid.

Samen met onze ontwikkelpartner Swimster hebben daarom eerst een Proof Of Concept uitgewerkt. In deze POC zijn we samen met de KNZB, key users en enthousiaste vrijwilligers op zoek gegaan naar de belangrijkste succesfactoren en mogelijke technische uitdagingen. Veel aandacht is daarbij gegaan naar de accuraatheid van de tijdwaarnemingen en de snelheid van communicatie tussen de apps langs de zwembadrand en naar de benodigde koppeling met het internationale veel gebruikte administratiesysteem Splash Meet Manager.

Het ontwikkelproces van Compete

Na een succesvolle POC is het geleerde door middel van designsprints omgezet in het uiteindelijke ontwerp. Ook de ontwikkeling van het product is gedaan in 2-wekelijkse sprints. Na elke sprint werd er tussentijds uitgerold naar een bèta testgroep zodat er continu geleerd kon worden van de ervaringen langs de zwembadrand. Feedback werd verzameld en geprioriteerd zodat die steeds afgezet konden worden tegen de deadline omdat alles gereed moest zijn voor de start van het zwemseizoen.

Na de livegang van de MVP houdt het werk natuurlijk niet op. Samen met onze partner Swimster, KNZB, verengingen en vrijwilligers blijven we continu leren en verbeteren.

De uitdagingen

Wat maakte dit project uniek

Performance op milliseconden

Tijdregistratie van zwemwedstrijden is tot op tienden van seconden nauwkeurig. Dit vraagt veel van de performance van de gebouwde oplossing, immers alle starttijden van de zwemmers moeten op hetzelfde moment beginnen. Deze performance is mogelijk gemaakt door een slimme combinatie van software design, schaalbare applicatie architectuur en performance van de Microsoft Azure cloud.

Efficiënte ontwikkeling

De officials bestaan voornamelijk uit vrijwilligers die al jaren lang gewend zijn aan de handmatige manier van tijd waarnemen. Bovendien moest het aantal handelingen minimaal zijn zodat ze hun aandacht zoveel mogelijk op de zwemmers konden houden. De app moest daarom intuïtief werken. Klik hier voor een eerste gebruikservaring.

Maximale betrouwbaarheid

De ontwikkeling van een app heeft veel voordelen, maar kan prijzig zijn. Door te kiezen voor hybride ontwikkeling (iOS en Android) en de beste frameworks konden de ontwikkeltijd kort worden gehouden en zijn er geen onnodige kosten gemaakt.

Voor iedereen te gebruiken

Wedstrijden worden gezwommen in een hoog tempo waarbij races elkaar snel opvolgen. Dit stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid van het achterliggende platform. Het stilleggen van een wedstrijd vanwege technische problemen is frusterend voor de sporters en dus geen optie.

Foto van Compete aan het zwembad

De oplossing

Een oplossing op maat

Accurate tijdswaarneming

Het vervangen van de fysieke tijdsbriefjes en de stopwatch zorgen ervoor zorgt dat de tijdsregistratie zo nauwkeurig mogelijk verloopt en dat er minder fouten worden gemaakt.

Publiek

Wedstrijden zijn te volgen voor zowel het uit- als thuispubliek en de resultaten zijn direct zichtbaar.

Minder stress

Doordat er minder handelingen plaatsvinden en eventuele fouten makkelijker kunnen worden opgelost ervaren officials minder stress tijdens een wedstrijd en kunnen ze zich meer focussen op de zwemmers.

Nieuwe digitale mogelijkheden

De starttijden zijn volledig gesynchroniseerd waardoor de wedstrijden zo eerlijk mogelijk verlopen. Ook de tussen- en finishtijden worden nu digitaal waargenomen.

” We zochten een partner met veel technische en UX kennis, die met ons mee kon denken. Samenwerken met Aer bleek een fantastische keuze! ”

Profielfoto John Doe
Patrick Roozeman
CEO
Swimster
Screenshots van Compete
Wil je ook graag met ons werken?

Meer case studies

Lees meer over onze projecten

YardenPro case study

Yarden - Zo maakten we het voor intermediairs makkelijker om polissen af te sluiten

Lees meer
Levato case study

Levato - Een app bovenop een verouderd CRM systeem om het werken weer leuk te maken

Lees meer